Vår egen berättelse

Att flytta utomlands och ha kvar sitt hus i Sverige….. 

Den här berättelsen handlar om vår egen erfarenhet som var en viktig del i att starta Hyrautmitthus.se.

Hösten 2013 fick vi ett erbjudande att flytta med hela familjen till Madrid i ett par år. Ett spännande äventyr som vi snabbt tackade ja till. Boendet i Madrid skulle ordnas åt oss. Allt här hemma fick vi ta hand om själva. Vi tycker mycket om vår gård norr om Kungälv och hade inga planer på att sälja det. Men vad skulle vi göra med huset? Skulle det stå obebott i 2 år? Det kändes inte som en optimal lösning. Risk för inbrott och ingen som skulle ta hand om trädgård och annat i och kring huset. Vi bestämde att vi skulle göra ett försök att hyra ut det, men till vem? Vem skulle vilja bo i vårt hus, med den stora trädgården, ladan och allt. Kunde det verkligen finnas någon som skulle vilja det?

Vi började fråga runt i vår bekantskapskrets och fick napp. Ett yngre par som ville testa att bo i ett riktigt hus och verkade älska tanken att bo i vårt hem. Vi funderade klart kring villkoren och hyran och kom så småningom överens med våra första hyresgäster.

Medan vi levde vårt äventyr i Spanien och hyresgästerna bodde i vårt hus uppstod det en del mindre bekymmer som var relativt enkla att lösa trots avståndet. Efter ett år valde hyresgästerna att flytta till en lägenhet istället och vi fick hitta nya hyresgäster. Vi annonserade och fick några reaktioner. I samband med ett besök till Sverige ordnades slutbesiktningen efter gamla hyresgästerna samt intervju och visning till den nya spekulanten. Det blev ett nytt hyresavtal och ny hyresgäst innan hemresan till Madrid.

När vår utlandsvistelse närmade sig slutet hittade hyresgästen nästa bostad med konsekvensen att vårt hus skulle stå tomt de sista 3 månader. Via en bekant fick vi nyss om ett par som skulle flytta till Sverige och behövde en tillfällig bostad. Vi hyrde ut huset till dem de två sista månaderna.

Nu låter allt detta kanske hyfsat enkelt men vi fick slita en del med uthyrningen och hade vi vetat det innan hade det kanske avskräckt oss. Men i efterhand är vi mycket glada att ha hyrt ut vårt hus vilket kändes som en trygg lösning medan vi bodde i Spanien. Nedan listar vi några av våra insikter.

 •  Hyresgäster har olika erfarenhet med att bo i hus. Har de enbart bott i lägenhet när de hyr ditt hus så får du räkna med lite extra bekymmer och jobb. Det kan vara helt ok så länge du är medveten om det. Eller så får du sortera bort denna hyresspekulant. Vi var glada över depositionen vilket gjorde att vi enkelt fick ersättning för en del skador.
 • Vissa hyresgäster har ekonomiska bekymmer. Vårt självförtroende att hitta hyresgäster överhuvudtaget var lågt vilket gjorde att vi accepterade en hyresgäst även om vi visste att .personen hade ekonomiska problem. Som tur var kom hyran in varje månad, men depositionen fick vi tjata oss till och vi fick den först efter 5 månader. Vid utflyttning fanns även här eftersatt underhåll vi kommit överens om som vi till slut drog av från depositionen.
 • Att se hyran komma in månad efter månad är mycket trevligt, alla löpande kostnader täcktes och med varje hyresgäst växte vårt självförtroende att ta ut en rimligare hyra.
 • Några saker att komma ihåg:
  • Kolla upp hyresgästerna med referenser och deras ekonomi (betalningsanmärkningar m.m.)
  • Ta reda på deras bostadshistorik, hur erfarna är de för att ta hand om ditt hem?
  • Lägg tid på att specificera det som du tycker är viktig i hyresavtalet, direkt och som bilaga (t.ex. inventarielista, underhåll som krävs)
  • Ta reda på dina rättigheter och skyldigheter som hyresvärd.
  • Det finns räknehjälp att komma fram till en rimlig hyra.

Erfarenheten stärkte också insikten att för varje hus finns hyresgäster att hitta som vill bo där och än viktigare att det finns hyresgäster som passar just dig och kommer att göra din uthyrning så bekymmersfri som möjligt.

Räkna med att det behövs handpåläggning vid uthyrning. Mycket kan du förbereda dig för genom att tänka igenom vad som behöver skötas i ditt hus, vad som kanske bör fixas innan du hyr ut så du slipper reparationer när det minst passar dig och avtala om saker på papper så slipper du diskussioner om vad som har sagts eller ej.

Vi bistår våra kunder med vår egen erfarenhet och kunskap för att visa vilka möjligheter som finns inom uthyrning och hur du får just din uthyrning att fungera tryggt och bekymmersfritt.