Per & Eva

Per och Eva är pensionärer som redan har njutit i tio år av sin lediga tid tillsammans. På senare tid har Per fått en del bekymmer med hälsan vilket gör att de har svårare att hantera vardagen. Städning och trädgårdsskötsel har blivit en börda. För att kunna fortsätta leva på en komfortabel nivå behöver de anpassa en del i och runt huset så Per kan ta sig fram lättare.

Per fyllde 75 förra året och därmed minskade hans tjänstepension som var en relativt stor del av deras inkomster. Trots att de inte har så mycket lån kvar på huset har de svårt att göra husets kapital tillgängligt för det de behöver. Det är svårt att ta lån på huset med de låga inkomster de har idag. Att sälja huset och flytta till ett mindre skulle bli en förlustaffär på grund av den så kallade ”flyttskatten”. Så hur skulle de kunna använda huset för att skapa nya möjligheter som förenklar deras liv?

Eva och Per har en gäststuga på tomten som mestadels står tom förutom när barn och barnbarn är på besök och stannar över. De har gjort i ordning stugan så det mesta finns och har en bra standard.

Hur vore det att hyra ut?

Att hyra ut permanent upplever de som svårt. De vet inte riktigt hur de skulle trivas med en hyresgäst som finns där hela tiden, tänk om man skulle tröttna på den eller dem. De tipsades om hyrautmitthus.se och fick hjälp med att hittade den bästa möjligheten för deras gäststuga. Tack vare det fina läget mitt i naturen finns goda möjligheter att locka utländska gäster. Närheten till både stan och flygplatsen gör att det även är intressant för affärsresenärer.

Hyrautmitthus.se föreslog att de skulle sköta uthyrningen helt och hållet. Det skulle bli enklast för Eva och Per. Annonsen och bokningsadministrationen sköts, de slipper ta hand om in-och utcheckning, städ och tvätt omhändertas av samma bolag som städar deras hem idag. Nu har de haft igång uthyrningen i drygt 1,5 år och har regelbundna intäkter även efter att alla kostnader för uthyrningen har dragits bort.

Extraintäkterna gör det möjligt för dem att köpa in städning av huset varannan vecka, deras trädgård sköts numera av en en nyinköpt gräsklipprobot och rabatterna tas omhand av en trevlig pensionär från en veteranpool några gånger per säsong. De har fått en ramp installerad som gör att Per tar sig in och ur huset lättare och de har gjort vissa justering inomhus för att underlätta livet. De har fått mer energi som de mer än gärna slösar på barnbarnen.

Det bästa enligt de själva är att de får möjlighet att träffa hela världen som gästar deras stuga. De träffar gästerna personligen när de väljer att göra det. De bjuder på ett vackert ställe för utländska turister som får uppleva det unika med Sverige och kan känna sig välkomna hemma hos dem. Alla härliga betyg de får via Airbnbs recensioner intygar att deras gäster trivs.